Podział grzybów
Grzyby dzielimy na:
- jadalne - produkują jadalne owocniki
- niejadalne - owocniki nietrujące, ale nieprzyjemne w smaku
- trujące - zawierają trujące substancji
Grzyby trujące dzielimy na 8 grup:
1) cytotoksyczne:
- narząd krytyczny: nerki, wątroba, ośrodkowy układ nerwowy
- objawy: ból brzucha, torsje, biegunka
2) ośrodkowe:
- narząd krytyczny: nerki, wątroba, ośrodkowy układ nerwowy
- objawy: zaburzenia koordynacji i świadomości; drgawki; bóle brzucha, torsje, biegunka
3) blokowanie przemian etanolu:
- objawy po wypiciu alkoholu: pobudzenie, lęk, metaliczny smak w ustach, wymioty
4) obwodowe:
- narząd krytyczny: autonomiczny układ nerwowy
- objawy: zwężenie źrenic, ślinotok, torsje, biegunka, bradykardia (spadek częstotliwości bicia serca), spadek ciśnienia
5) quasi-atropinowe:
- narząd krytyczny: ośrodkowy układ nerwowy
- objawy: naprzemienne przebudzenie i senność, biegunka, wymioty, ból i zawroty głowy, brak koordynacji, zaburzenie widzenia i omamy
6) halucynogenne:
- narząd krytyczny: ośrodkowy układ nerwowy
- objawy: halucynacje, uczucie błogostanu lub psychoza, wymioty
7) gastrotoksyczne:
- objawy: nudności, biegunka, wymioty
8) podobne do zatruć muchomorami:
- objawy: zaparcia, biegunka, wymiotyPrzykłady grzybów trujących
1) cytotoksycznych:
Muchomor sromotnikowy |
Hełmówka obrzeżona |
Piestrzenica kasztanowata |
3) blokujących przemiany alkoholu:
Czernidlak pospolity |
4) obwodowych:
Strzępiak ceglasty |
Borowik szatański |
5) quasi-atropinowych:
Muchomor czerwony |
6) halucynogennych:
Łysiczka lancetowata |
7) gastrotoksycznych:
Krowiak podwinięty |
8) podobnych do zatruć muchomorami:
Maślanka wiązkowa |
Profilaktyka przed zatruciami grzybami
- zbieraj tylko znane gatunki
- z ziemi wyrywaj cały owocnik grzyba, bo może mieć jakieś cechy rozpoznawcze
- przy najmniejszych wątpliwościach w rozpoznaniu gatunku grzyba natychmiast go odrzuć
- nie zbieraj drobnych osobników
- większość grzybów trujących ma blaszki
- nie przechowuj potraw z grzybami nawet w lodówce, bo łatwo się psują i powstają substancje szkodliwe