Zatrucie grzybami

Grzyby trujące

Podział grzybów
Grzyby dzielimy na:
  • jadalne - produkują jadalne owocniki
  • niejadalne - owocniki nietrujące, ale nieprzyjemne w smaku
  • trujące - zawierają trujące substancji

Podział grzybów trujących

Grzyby trujące dzielimy na 8 grup:
1) cytotoksyczne:
         - narząd krytyczny: nerki, wątroba, ośrodkowy układ nerwowy
         - objawy: ból brzucha, torsje, biegunka
2) ośrodkowe:
         - narząd krytyczny: nerki, wątroba, ośrodkowy układ nerwowy
         - objawy: zaburzenia koordynacji i świadomości; drgawki; bóle brzucha, torsje, biegunka
3) blokowanie przemian etanolu:
         - objawy po wypiciu alkoholu: pobudzenie, lęk, metaliczny smak w ustach, wymioty
4) obwodowe:
         - narząd krytyczny: autonomiczny układ nerwowy
         - objawy: zwężenie źrenic, ślinotok, torsje, biegunka, bradykardia (spadek częstotliwości bicia serca), spadek ciśnienia
5) quasi-atropinowe:
         - narząd krytyczny: ośrodkowy układ nerwowy
         - objawy: naprzemienne przebudzenie i senność, biegunka, wymioty, ból i zawroty głowy, brak koordynacji, zaburzenie widzenia i omamy
6) halucynogenne:
         - narząd krytyczny: ośrodkowy układ nerwowy
         - objawy: halucynacje, uczucie błogostanu lub psychoza, wymioty
7) gastrotoksyczne:
         - objawy: nudności, biegunka, wymioty
8) podobne do zatruć muchomorami:
         - objawy: zaparcia, biegunka, wymioty


Przykłady grzybów trujących


1) cytotoksycznych:

Muchomor sromotnikowy
Hełmówka obrzeżona
2) ośrodkowych:


Piestrzenica kasztanowata


3) blokujących przemiany alkoholu:


Czernidlak pospolity


4) obwodowych:


Strzępiak ceglasty


Borowik szatański

5) quasi-atropinowych:


Muchomor czerwony

6) halucynogennych:


Łysiczka lancetowata


7) gastrotoksycznych:


Krowiak podwinięty



8) podobnych do zatruć muchomorami:


Maślanka wiązkowa




Profilaktyka przed zatruciami grzybami
  •  zbieraj tylko znane gatunki
  •  z ziemi wyrywaj cały owocnik grzyba, bo może mieć jakieś cechy rozpoznawcze
  •  przy najmniejszych wątpliwościach w rozpoznaniu gatunku grzyba natychmiast go odrzuć
  •  nie zbieraj drobnych osobników
  •  większość grzybów trujących ma blaszki
  •  nie przechowuj potraw z grzybami nawet w lodówce, bo łatwo się psują i powstają substancje szkodliwe